top of page

CONSELLS I INFORMACIONS DEL CLUB



Potser ets un/a ciclista amb experiència que coneix perfectament tant els riscos que comporta circular per la carretera amb bicicleta com quines són les pautes adequades per rodar en pilot. Però, per si aquest no és el teu cas, tenim l'atreviment de donar-te una sèrie deconsells que, creiem, repercutiran en benefici de la teva seguretat i de la resta d’integrants del grup.


1. Rodar en pilot



A les sortides del Club hauràs de rodar en grup durant llargues distàncies i, en els grups de més nivell, a velocitats relativament elevades. En aquestes circumstàncies és recomanable tenir en compte el següent:





Mantenir permanentment l'atenció tant en relació a la posició i moviments dels teus companys, com en relació als possibles obstacles i irregularitats de la carretera.


Si has d’aturar-te per qualsevol incidència (punxada, respondre una trucada de mòbil,indisposició, etc.), no ho facis bruscament i avisa prèviament a la resta del grup, a fi d'evitar el risc d'un amuntegament.


Si estàs rodant al capdavant del pilot i observes algun obstacle a la carretera o el voral, avisa la resta del grup, ja sigui mitjançant moviments dels braços o verbalment. Si consideres que el risc és alt, no et tallis, i avisa cridant ben fort.


També és important recordar la importància de la col·laboració en els relleus . Rotar la posició del primer del grup és una pràctica comuna, ja que permet que tots els ciclistes compartiran la càrrega de la resistència contra el vent. Assegura't de seguir les regles i els ritmes establerts pel grup.


Procureu mantenir una velocitat constant que sigui còmoda per a vosaltres, ja que si aneu al límit, potser no és el grup adequat i esteu posant en perill tot el grup. Al contrari, si freneu constantment, pot ser degut al fet que no aneu en el grup adequat.




No circularem de tres en tres , ja que a més de ser prohibit, ens posem en una situació de risc.

 Hem de circular sempre per la vorera si n'hi ha, si és transitable i si és prou ample com per circular per ella. Podrem abandonar la vorera en descensos prolongats i sempre que les condicions per circular fora d'ella siguin segures.




El codi de circulació vigent permet a dos ciclistes circular en paral·lel. Això no obstant, en determinades circumstàncies (molt trànsit, carreteres estretes, absència de voral, etc.), és mésprudent circular en fila índia.


2. Rotondes


Actualment les nostres carreteres presenten moltes rotondes, i, possiblement, són els punts on es produeixen la majoria de situacions conflictives entre ciclistes i vehicles motoritzats. A les rotondes les nostres recomanacions són les següents:



Segons l'actual codi de circulació, quan el primer ciclista d'un pilot entra a una rotonda, tots els vehicles que posteriorment també hi entren han de considerar tot el pilot ciclista com un únic vehicle, de manera que han de cedir-li el pas. Això és el que estableix la llei, però la realitat és molt diferent, i un nombre considerable de vehicles ignoren la norma o no la respecten. Pertant, quan entris a una rotonda extrema l'atenció, modera la velocitat i guarda't en la recambra alguna maniobra evasiva que et permeti evitar el pitjor.


Una vegada dins de la rotonda és aconsellable que els ciclistes que van al capdavant del grup indiquin estenent els braços tant la seva trajectòria dins de la rotonda com la sortida que prendran. Amb això alertem la resta de vehicles de les nostres intencions i els facilitem la presa de decisions.


3. Frenada



És aconsellable frenar simultàniament amb tots dos frens, la frenada és més eficaç iequilibrada. En el moment de la frenada la roda davantera és la que suporta més càrrega, i això fa que el fre davanter contribueixi en major proporció que el de darrere a l'eficàcia de la frenada.



4. Pluja


En cas de rodar sobre mullat hem d'extremar la precaució. Les llandes estan mullades, i les frenades s'allarguen molt més del que és habitual (els frens de disc mitiguen en certa manera aquest problema). En acostar-nos a una corba hem de començar a frenar molt abans respecte a quan ho faríem en sec. Les frenades han de ser suaus, ja que el pneumàtic perd molta adherència sobre sòl mullat. Cal procurar no frenar dins de la corba i, si és imprescindible, extremar la suavitat de la frenada.

5. Norma general de seguretat


Quan et trobis en una dificultat i hagis de decidir, ràpidament, entre

diverses alternatives, tria la més conservadora (la que implica menys risc o un mal menor). No cal tenir mai por, però hem de ser sempre prudents.


6. Normes de circulació.


Hem de respectar les normes de circulació, no només perquè són d'obligat

compliment, sinó també perquè fer-ho contribueix a la nostra seguretat, atès que disminueix el risc d'accident.


7. Pedals automàtics


Pràcticament la totalitat de ciclistes del Club usem pedals automàtics de

diferents marques i models. Si no has usat mai aquest tipus de pedals i decideixes incorporar-los a la teva bicicleta, és aconsellable que, abans de sortir a la carretera, practiquis, en un lloc segur, les maniobres d'enganxament i desenganxament que impliquen aquests pedals. Aviat es convertirà en una rutina, però, al principi, si no domines la maniobra, pots caure en el moment que t’aturis. A vegades aquestes caigudes en aturat tenen conseqüències d'una certa gravetat.


8. Punxades i avaries


Si durant la ruta pateixes una punxada o una avaria mecànica, els teus companys, sens dubte, t'ajudaran a resoldre el problema, però és responsabilitat teva portar un mínim de recanvis i eines. Considerem com a indispensables: una o dues cambres d’aire de recanvi, una manxa i desmuntables (palanques per a posar i treure el pneumàtic). Aquesta és una

recomanació de mínims, la qual cosa no exclou portar uns altres tipus d'eines i recanvis útils, com ara claus Allen, tornavís, cables de fre, etc.


9. Coneixement de l'itinerari


El Club et facilitarà els horaris i itineraris detallats (punts de pas, quilometratge i desnivell) de totes les sortides programades. Aquesta informació se't facilitarà per escrit a la seu del Club o la podràs obtenir consultant-ne la pàgina web. És aconsellable que abans de la sortida consultis aquesta informació a fi de poder reaccionar adequadament en cas que et perdis.


10. Referent


Cada grup té un referent que controla el desenvolupament de la sortida. Els/les ciclistes han de seguir les seves indicacions i avisar-lo (o si no, als companys) en el cas de qualsevol incidència, avaria o canvi d'itinerari.


11. Vestuari


En efectuar la inscripció al Club se te n’ha proporcionat el mallot. A les sortides programades (Campionat d'Excursionisme) tots els/les ciclistes vesteixen el citat mallot. Et preguem que respectis aquesta norma per a poder-nos reconèixer fàcilment durant la ruta. Per descomptat, el casc sempre és obligatori, i et recomanem que sempre portis aigua o beguda, especiament a l'estiu.


Des de fa temps, la DGT va informar de l'obligatorietat de portar llums a les bicicletes. Així doncs, és obligatori portar llum blanca davant i llum vermella darrere. És necessari portar-les en dies de baixa visibilitat, com ara boira o pluja, en túnels i quan es circula de nit o al capvespre.


El Club recomana que, d'acord amb les directrius de la Federació Catalana de Ciclisme, tots hem de circular amb l'assegurança de la Federació, la targeta Bici o algun tipus d'assegurança a tercers.



198 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page